Inte ensam

En podd jag följer, Griefcast, av Cariad Lloyd, avslutar varje avsnitt med att säga ”And remember, you are not alone”. Så självklart, och så svårt att förstå. Griefcast handlar om förlust och sorg och varje avsnitt påminner mig om just det, att jag inte är ensam. Det är ett vanligt drag i sorgen, känslan av isolation och ensamhet, men samtalen gör mig uppmärksam på det mänskliga i just dessa känslor. 

Helt fabricerad är ändå inte känslan av ensamhet. En del av oss gör våra förluster med en ”normal” utspridning över våra liv. För mig kom många dödsfall på kort tid, lite för tidigt i vissa fall, mycket för tidigt i andra fall. Inte så många i min ålder har samma erfarenhet och jag märker hur obehagligt det kan bli för andra när jag vill prata om självmord och cancer och blodpölar och intensiven. Och hur det sitter kvar i en, även efter flera år, när frågorna har tystnat. 

Då kan jag lyssna jag på ett avsnitt av Griefcast och känna mig lite mindre ensam, kan nicka igenkännande till en reaktion, skratta åt ett fullkomligen absurt dödsbesked eller en kärleksfull imitation av en avliden äldre släkting. Då är jag inte ensam.

Imorgon är det sju år sedan min bror dog. När han dog fick jag flera boktips, en del ganska mörka skildringar av sorg. Vad jag klarade av var att se på glättiga serier som Gilmore Girls och Hart of Dixie. Feelgood. Distraktion. Bokcirkeln ville läsa Hertha Müller, men det blev så svart. Men jag läste hans böcker, lyssnade på hans musik. Varulven av Aksel Sandemose. Cornelis. Roger Waters. Chet Baker. Då kom jag nära, kunde föreställa mig att han en gång tänkt samma tankar som jag och känt samma känslor som väckts av text och musik.

Och med tiden har jag bara sugit i mig de där sorgeböckerna, saknadsdikterna, självmordsromanerna. När det är som sårigast är jag inte redo att läsa om det, det gör för ont. Men efter ett tag, när det finns åtminstone en tunn hinna över det som gör ont, vill jag läsa, få gråta, och veta att jag inte är ensam. Det är det litteraturen är så bra på.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: